al-Aswani - Chicago  

Posted by: Horia



















E complicat și cu sentimentul egiptean al ființei de sex feminin, dacă ființa aterizează în America, după 11 septembrie 2001. O fi ea o domnișoară studioasă și cuvioasă care se duce la Chicago să facă un doctorat în medicină, nu cu alte intenții. Însă cînd o văd că poartă vălul prescris de Coran, vameșii devin brusc mai vigilenți și polițiștii mai bănuitori. Ca în orice țară liberă, dar pățită. Cu sentimentul menționat te descurci greu și la Cairo dacă te pui rău cu regimul președintelui reales de cîte ori vrea el. Sau ajungi scriitorul cel mai bine vîndut din lumea arabă a ultimilor ani, tradus în zeci de limbi străine, ca dentistul-romancier Alaa al-Aswani*.

De unde știe el ce învîrt egiptenii la Chicago? A avut o bursă de studii acolo și, în loc să-și deschidă cabinet în America, s-a întors la el în țară să combată politic și să scrie romane. Egiptenii din exil, dezbinați ca românii pe vremea lui Ceașcă! Unii vor să uite că au crescut la umbra piramidelor și se dau drept americani. Alții mai cîștigă un ban din colaborarea cu serviciile secrete de acasă. Cei care nu-l înghit pe președinte fac și ei cîte un protest în fața ambasadei, sperînd că astfel va prinde curaj și elita intelectuală rămasă la umbra piramidelor.

Agenții acoperiți ai poliției secrete se țin după ei, să le taie pofta de proteste și pe cîte unul reușesc să-l sperie că o va păți ca scriitorul cu gura mare care s-a culcat seara în casa lui de la Paris și a doua zi s-a trezit într-o celulă din Cairo. Altfel, bărbații beau vîrtos, în urma lecturii atente a Coranului, nu ca păcătoșii, și discută aprins despre drepturile omului, egiptean și în general, pînă se iau la bătaie.

Cîte o tînără căsătorită visează la actori de cinema în timp ce se supune supliciilor datoriei conjugale. Iar domnișoara studioasă și cuvioasă cade în păcat cu un tînăr compatriot, doctorand silitor și onanist cu orar fix pînă s-o cunoască. Alaa ăsta, care are la Cairo și un partid de opoziție, nu numai cabinet dentar, o mai ia din cînd în cînd pe arătura pamfletului antiprezidențial. Totuși, dacă Mubarak s-ar duce la el să-și schimbe proteza dentară, cred că i-ar face niște dinți impecabili. Dar ca să-i arate despotului că nu e de acord cu el, nu i-ar lua nici un ban. Dacă nu mă credeți, citiți-i romanul.

This entry was posted on 23:01 .